Oproep « Mars van de 10.000 Mensen Zonder en Met Papieren » nu zondag 3 mei 2015

Perscommuniqué 28/04/2015 :

De Coördinatie van Mensen Zonder Papieren te Brussel roept op tot de « Mars van de 10.000 Mensen Zonder en Met Papieren » nu zondag 3 mei 2015.

Sinds maanden vechten de collectieven binnen de Coördinatie van Mensen Zonder Papieren te Brussel voor hun rechten. De wekelijkse betogingen, de onderhandelingen met de administraties en met de verschillende politieke niveau’s en marsen van Brussel naar Antwerpen en naar het gesloten centrum 127bis hebben niets opgeleverd. De belgische Staat blijft doof voor de gerechtvaardigde eisen van een tweederangse bevolkingsgroep, ten prooi aan de uitbuiting door malafide werkgevers en huisjesmelkers. Daarbij ontzegt men deze bevolkingsgroep meer en meer van haar basisrechten, zoals de toegang tot medische zorgen en onderwijs.

Om deze redenen willen wij de druk opvoeren en met veel volk op straat komen in Brussel, nu zondag 3 mei 2015. Er zullen niet alleen Brusselaars zijn, zonder of met papieren, vanuit verschillende belgische steden hebben delegaties hun komst bevestigd, van beide kanten van de taalgrens.

De laatste weken is de verontwaardiging in de publieke opinie gegroeid omwille van de situatie in de Middellandse Zee, waar duizenden kinderen, vrouwen en mannen sterven op zoek naar een beter leven. Deze tragedie is slechts één aspect van de schade die het « Fort Europa » veroorzaakt. Eens de overlevenden in Europa aankomen worden ze het slachtoffer van een discriminatie die hen nog meer in de bestaanonzekerheid duwt. De wanhoopsdaden zoals we die de laatste weken hebben gekend, zoals zelfmoord of zelfverbrandering, zijn slechts de meest extreme uitdrukkingen van de ellende die door deze aangehouden en systematische discriminatie veroorzaakt worden.

Fort Europa probeert de migratiestromen in te dijken door haar verantwoordlijkheid op de omringende landen af te wentelen. Erger nog, België en de andere europese landen gaan verder met de militaire avonturen, de wapenverkoop, de steun aan « bevriende » dictaturen en een vraatzuchtige exploitatie van de grondstoffen in andere continenten. Op deze manier creëert de belgische en europese politiek de problemen die mensen dwingen om te vluchten.

De opeenvolgende ministers en staatssecretarissen verantwoordelijk voor het migratiebeleid, hebben altijd tot doel gehad om enige vooruitgang voor de situatie van mensen zonder papieren in België te blokkeren, terwijl ze lippendienst bewijzen aan een menselijke aanpak. We zijn deze Staatshypocrisie beu.

Daarom roepen we iedereen op voor de « Mars van de 10.000 Mensen Zonder en Met Papieren », nu zondag 3 mei 2015, om 15u aan het Zuidstation (begin Stalingradlaan).

Samen eisen we :

* de regularisatie van alle mensen zonder papieren
* de sluiting van alle gesloten centra
* de vrijheid van beweging
* het einde van de uitzettingen
* het einde van de criminalisering van de mensen zonder papieren
* het einde van het staatracisme en de hypocrisie
* het respect voor basisrechten zoals toegang tot medische zorgen en onderwijs

meer info :
http://www.sanspapiers.be/

de woordvoerders van de collectieven :
https://coordinatiespb.wordpress.com/contact/

perscontact: Hans 0485/85.48.09

Cet article a été publié dans Non classé. Ajoutez ce permalien à vos favoris.